‘Cuvée Verhaeren’: een biertje met geschiedenis

In 2016 is het 100 jaar geleden dat de gekende dichter Emile Verhaeren overleed. Speciaal voor dit feestelijk jaar brouwde Sint-Amandsenaar Frederik Jurriens de ‘Cuvée Verhaeren’. De Cuvée Verhaeren is een ambachtelijk gebrouwen bier, gebrouwen met grondstoffen die ook ten tijde van Verhaeren voorhanden waren.

Door traditionele en eerlijke grondstoffen te gebruiken in een aangepast brouwrecept krijgen we een bier met verschillende typische eigenschappen van oude Belgische bieren. Ik bood de cultuurdienst aan een bier te brouwen volgens eigen receptuur met de karakteristieken van oude Belgische bieren. Een Cuvée Verhaeren zou dit Verhaerenjaar nog feestelijker maken.

Bierbrouwer Frederik Jurriens

Geschiedenis

In Verhaerens tijd maakten de meeste brouwerijtjes streekbieren. De industriële revolutie bracht grote veranderingen en er kwam ‘pils’ op de markt. Bier kon bewaard worden en over grote afstand vertransporteerd. De Belgische brouwers kregen concurrentie uit het buitenland. De klassieke lokale bovengistingsbieren werden veredeld om de concurrentie met pilsbieren en Britse Ales aan te kunnen. Frederik maakte een origineel bier geïnspireerd en gebaseerd op deze bieren. Het brouwen van her bier laat hij over aan microbrouwerij Den Triest (Kapelle-Op-den-Bos).

Smaak

Het bier is er een voor de fijnproever. Het heeft een volle moutsmaak met daarin een lichte carameltoets. De gebruikte Europese hop zorgt voor een zacht aroma. De gist geeft het bier een fruitige smaak en een licht zure afdronk. De zurige toets in het bier maakt dat het ook uitermate geschikt is voor gebruik in de keuken.

Brouwer

Sint-Amandsenaar Frederik Jurriens (1976) is brouwer van opleiding en werkt bij een grote brouwerij. Daarnaast geeft hij les aan toekomstige brouwers in de opleiding technicus in de fermentatietechnieken in CVO COOVI in Anderlecht.

Etiket

Het etiket van de Cuvée Verhaeren is een ontwerp van de klas ‘Grafische vormgeving & Illustratie’ van Sarah Van Osselaer bij Academie Temse. Het gemeentebestuur liet een aantal Cuvée-glazen maken die worden ingezet bij eigen festiviteiten.

Kopen

De Cuvée Verhaeren kan je kopen in toeristisch infopunt het Veerhuis en het Landhuis (Bornem) en kost € 6 per fles (0,75 l). Hier kan je ook een passende geschenkverpakking (€ 4) en de bijhorende glazen (26 cl, € 4) aankopen.
Door het grote succes van de Cuvée Verhaeren waren onze 360 flessen op vier weken tijd uitverkocht. De nieuwe lading laat even op zich wachten. Tegen het weekend van Pinksteren is de Cuvée Verhaeren terug te koop in het toeristisch infopunt het Veerhuis en het Landhuis (Bornem).

Grote bestellingen kunnen geplaatst worden bij de cultuurdienst.

Gemeentehuis Sint-Amands

Maandag 13.30 u. - 16 u.    
Dinsdag 9 u. - 12 u.    
Woensdag 13.30 u. - 16 u.
Donderdag 16 u. - 19 u.
Vrijdag 13.30 u. - 16 u.  

Livien Van der Looystraat 10, 2890 Sint-Amands
tel 03 203 2700 / e-mail info@puursam.be