te buur

logo tebuur

 


“Wie wordt onze nieuwe buur?” is de eerste vraag die je stelt wanneer het huis naast jou te koop of te huur komt te staan. Het is fijn om kennis te maken met de nieuwe bewoners in je straat. Je buur hoort immers geen onbekende te zijn. Elke persoon zou oprecht nieuwsgierig moeten zijn over wie zijn nieuwe buren worden én wie zijn huidige buren zijn. 


 

Nieuwe buren leer je pas echt kennen als je met hen contact neemt, ze warm ontvangt en je oprecht informeert naar hun verhaal, hun achtergrond.

De nieuwe buur kan zich als nieuwkomer ook voorstellen aan de gevestigde buren. Merk je echter dat de nieuwe buren nog geen tijd hebben gehad om naar jou toe te komen, neem dan zelf het initiatief. Laat nog even vallen dat ze altijd bij je kunnen aankloppen voor eventuele vragen, hulp of dat broodnodige kopje suiker en je hebt een positieve start gemaakt met je nieuwe buren.

Daar vindt het foto- en verhalenproject van de werkgroep ontwikkelingssamenwerking zijn oorsprong. Het project wil een open en respectvolle houding stimuleren tegenover elkaar en een goede omgang met sociale verscheidenheid. Het themajaar rond solidariteit wil het sociale isolement van mensen tegengaan en sociale contacten tussen alle inwoners van Sint-Amands bevorderen. Wij bieden verhalen aan van (buiten)gewone inwoners van Sint-Amands, met als doel dat iedereen oprecht nieuwsgierig wordt naar elkaars verhalen en op een spontane manier elkaar aanspreekt om elkaar beter te leren kennen.

We introduceren dan ook een nieuw werkwoord: “buren”. In Sint-Amands worden (nieuwe) buren hartelijk ontvangen en krijgen zij van mede-inwoners hulp bij hun socialisatieproces. Samen zorgen wij voor actieve en zorgzame buurten of wijken, waarbij we elkaar kennen, klaar staan voor elkaar en bereid zijn om elkaar een helpende hand te bieden. In Sint-Amands streven we ernaar dat iedereen zich thuis voelt en weet dat hij er echt bij hoort.

“Te buur: ken je buur en zijn verhaal”. Onze buur is geen onbekende maar een persoon met een uniek verhaal. Wees geen anonieme buur. Toon belangstelling voor elkaar en bied je hulp aan. Samen buren is het motto!

Verloop project

Doorheen 2017-2018 zetten we de rijkdom aan diversiteit en solidariteit in Sint-Amands in de kijker. Dat doen we door middel van een foto- en verhalenproject dat in 2017 een gezicht zal geven aan de brede waaier van Sint-Amandsenaars. Maar we nemen graag iedereen mee in dit verhaal!

 

1000 web
logo tebuur

Fase 1: verhalen van unieke persoonlijkheden verzamelen

Momenteel gaan we aan de slag met de verhalen van een 10-tal mensen. We willen deze verhalen bundelen om zo de diverse bevolking een gezicht te geven. Misschien breiden we dit project uit naar meer deelnemers. Als jij je aangesproken voelt om je unieke verhaal te delen met Sint-Amands,

contacteer dan zeker de werkgroep ontwikkelingssamenwerking. Wie weet verschijnt jouw verhaal dan in het infomagazine.

Fase 2: deelname aan gemeentelijke evenementen

Tijdens meerdere gemeentelijke evenementen lichten we het project verder toe. We gebruiken deze momenten ook om foto’s te verzamelen van de (diverse) bevolking van Sint-Amands. We zullen aanwezig zijn op het Kaaifeest en de boekenmarkt. Zoek ons dus zeker op en laat je fotograferen! Op deze manier participeer je aan een uniek project die de samenhorigheid en diversiteit van de Sint-Amandsenaar in de kijker zet.

Fase 3: lancering project

In november is het dan zover. Tijdens de geschenkenbeurs van de wereldwinkel te Sint-Amands stellen we ons volledig project aan u voor. Op de geschenkenbeurs kan je kennismaken met de werking van wereldwinkel Sint-Amands en met het project: “Te Buur: ken je buur en zijn verhaal”. De ideale combinatie om er een gezellige dag van te maken en zelf te ontdekken dat ontwikkelings-samenwerking veel meer is dan het klassieke Noord-Zuid verhaal.

Fase 4: uitwerking project

In het najaar van 2017 en in 2018 maak je concreet kennis met enkele inwoners van Sint-Amands, die elk op hun eigen manier bijdragen aan een open en solidaire gemeente. We kunnen alvast verklappen dat er zeer leuke en boeiende verhalen van gekende en minder gekende Sint- Amandsenaren aan bod zullen komen. Hou vooral het infomagazine, de website en de facebookpagina van gemeente Sint-Amands in de gaten om zeker geen verhaal te missen. Ook tijdens andere noord-zuid-gerelateerde acties kan het project wel eens opduiken.

Fase 5: toonmoment

Om het project op een feestelijke manier af te sluiten voorzien we een toonmoment, waarbij we de resultaten van het project bundelen en presenteren. We streven hierbij naar samenhorigheid en solidariteit. Alle geïnteresseerden zullen dus zeker op tijd uitgenodigd worden om er een fijn en gezellig moment van te maken.

 

Lees hier alle verhalen van TE BUUR

Jeanne De Bleser: Zoveel meer dan een vrijwilliger

Marcel Triest & Christiane Herremans: Een warm welkom in Sint-Amands

Minne De Boeck: Lippelo - Puurs - en terug

Muhammed Ersoy: Solidariteit heeft verschillende invalshoeken

Interview met Kerim Yürük

 

Gemeentehuis Sint-Amands

Maandag 13.30 u. - 16 u.    
Dinsdag 9 u. - 12 u.    
Woensdag 13.30 u. - 16 u.
Donderdag 16 u. - 19 u.
Vrijdag 13.30 u. - 16 u.  

Livien Van der Looystraat 10, 2890 Sint-Amands
tel 03 203 2700 / e-mail info@puursam.be